Блог

Зворотній клапан для акваріума – купити чи ні?

зворотній клапан, куди та як встановити

Акваріумний зворотній клапан уявляє собою простий пластиковий, гумовий або металевий пристрій. Він вставляється у шланг, через який у акваріум подається повітря з компресора.

Нагадаємо, що купити акваріумний компресор необхідно для насичення води киснем. Останній життєво необхідний для риб та рослинок. Подається кисень у акваріум через фільтр, якщо у ньому є флейта, або ж через розпилювачі, декорації, тощо.

Для чого потрібен зворотній клапан для акваріума

Вставляється клапан у розріз шлангу, який веде від компресора до аксесуару чи декорації, яка розпилює бульбашки кисню у воді. Уся процедура займе пару хвилин, але є свої нюанси.

Завдання акваріумного клапану –  це попередити витік води за межі акваріуму, якщо компресор перестає працювати.

Річ у тім, що при вимиканні компресора у акваріумі відбувається ефект сифону. Якщо компресор стоїть нижче рівня води, то повітря витягується назад до пристрою та тягне за собою воду. Таким чином, вода з акваріума може затопити прилад та усі предмети поряд з ним. Це небезпечно для життя людини та домашніх тварин, яких може вдарити струмом або що.

Тож, такий маленький та бюджетний аксесуар попереджає витікання води під час вимкнення світла чи інших аварійних ситуацій. Тож ваша безпека точно коштує пари хвилин на встановлення такого «запобіжника» і питання, для чого у компресорі зворотній клапан, вже не виникає.

Як та куди/де встановлюється зворотній клапан у акваріума

Установка клапану досить проста, але має свої особливості. Зверніть увагу:

де встановити зворотній клапан у акваріумі
  1. Діаметр клапану має підходити під діаметр шлангу. Наш інтернет-магазин пропонує купити зворотній клапан у акваріумний компресор для діаметру 4 мм.
  2. Ставити треба згідно вказівок виробника або ж відміток на самому пристрої. Якщо ви не зрозуміли, про що йде мова, то просто подуйте у нього. Сторона, де ви легко продуваєте клапан вставляється у напрямку компресора, інша (що не продувається) – у напрямку розпилювача.
  3. Розміщується пристрій на рівні бортика акваріума, якщо компресор ставиться нижче рівня води. Якщо вище, то можна сховати його ближче до компресора. Так роблять, якщо обладнання стоїть у шафі чи сховано іншими меблями.
  4. Установка клапану все таки знижує інтенсивність подачі кисню, тож на цей момент варто звернути увагу перед покупкою компресора. Потужність останнього треба обирати з невеликими запасом, що компенсує установку клапану, крану чи інших аксесуарів.

Чому та коли не слід ставити акваріумний зворотній клапан

як правильно поставити зворотній клапан у акваріум

Зверніть увагу, будь-які акваріумні аксесуари та приладу можуть з часом виходити з ладу, а шланг пересихати. Тож періодично звертайте увагу на стан вашого акваріума та його оснащення.

З часом шланг може втратити свої властивості та місце розміру почне протікати. Якщо ви хочете бути певні, щодо безпечності використання компресора, то ставте його вище ватерлінії та слідкуйте за станом шлангу.

Купити шланг та інші аксесуари для акваріума ви можете у нашому магазині Крута Рибка – звертайтесь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *